روش محاسبه و انتخاب رادیاتور با مدرک معتبر

آموزش تعمیرات پکیج چیلر کولرگازی با مدرک رسمی زیر نظر سازمان فنی حرفه ای کشور جهت ورود به بازار

سلام من در خدمت شما هستم هر سوالی دارید از من بپرسید...

ثبت نام از طریق واتس اپ
Close and go back to page

محاسبه و انتخاب رادیاتور

رادیاتور ها  وسایل پرکاربردی در سیستم گرمایش ساختمان محسوب می شوند و انتخاب آنها بسیار مهم می باشد. کوچک بودن رادیاتور انتخاب شده باعث می شود در روزهایی از زمستان شما احساس سرما داشته باشید و احساس آسایش نداشته باشید ولی از طرفی انتخاب رادیاتور بزرگتر از حد نیز می تواند موجب تحمیل هزینه به شما شود. از طرفی بزرگ بودن رادیاتور ها موجب افت فشار در میز لوله کشی و کاهش گرما در رادیاتور های دورتر می شود.

یکی از نکاتی که در کلاس های آموزش نصب و تعمیر پکیج مورد بحث قرار میگیرد موضوع انتخاب و نصب رادیاتور می باشد. این مقاله توسط تیم فنی آموزشگاه دانش تاسیسات به استناد اطلاعات برخی از منابع دیگر منتشر می شود.

 

راهنمای انتخاب رادیاتور و معرفی انواع

اگر در حال انتخاب رادیاتور متناسب با فضای مورد نظرتان هستید، خواندن مقاله زیر می تواند برایتان مفید واقع شود. در ادامه تمام مواردی که برای خرید یک رادیاتور اعم از مطالب فنی و ظاهری نیاز است را در اختیارتان قرار دادیم.

 

نحوه انتخاب رادیاتور مناسب

برای انتخاب رادیاتور (Radiator) مناسب باید به عواملی همچون میزان ظرفیت حرارتی، شکل ظاهری، طول عمر و قیمت آن توجه کرد. بنابراین در زمان خرید رادیاتور به ویژگی های ذکر شده را مدنظر قرار دهید. همچنین باید به مواردی نظیر محیط موردنظر، برند و نوع رادیاتور توجه داشته باشید. رادیاتور یک سیستم گرمایشی است که فضای گرم و دلنشین را برای خانه و محیط کار به ارمغان می آورد و آب گرم از طریق موتورخانه یا پکیج به رادیاتور وارد شده تا از مدار داخلی رادیاتور عبور کرده و باعث گرم شدن آن شود. در آخر در اثر گرم شدن آب، رادیاتور نیز گرم شده و گرمای آن به محیط مورد نظر منتقل می شود.

 انواع رادیاتور های پنلی و فولادی

چه نکاتی در خرید رادیاتور تاثیر گذار است؟

ظرفیت حرارتی رادیاتور

اولین و مهم ترین نکته در زمان خرید رادیاتور، ظرفیت حرارتی آن است. ظرفیت حرارتی، میزان گرمایی است که رادیاتور تولید می کند و این فاکتور به عواملی همچون متراژ، ابعاد و یا مدل آن بستگی دارد. برای مثال اگر متراژ محیط مورد بررسی قرار نگیرد و رادیاتور مناسب انتخاب نگردد به عنوان مثال، کوچک تر باشد، محیط را گرم نمی کند و اگر بزرگ تر از محل مورد نظر باشد باعث اتلاف انرژی خواهد شد.

 

شکل ظاهری رادیاتور

از دیگر فاکتورهای انتخاب رادیاتور مناسب، ظاهری شکیل و زیبا است. بنابراین سعی کنید رادیاتوری را انتخاب کنید که با دکوراسیون داخلی محل مورد نظرتان تطابق داشته باشد. از این رو رادیاتورهای پنلی با داشتن ظاهری یکپارچه طرفداران بسیاری پیداه کرده اند.

 

کیفیت بالا ساخت رادیاتور

طول عمر و ماندگاری در انتخاب رادیاتور، از دیگر مواردی است که مشتریان به دنبال آن هستند. هرچه کیفیت بالاتر باشد، قطعا ماندگاری آن نیز بالاتر خواهد بود. برخی از برندهای رادیاتور نیز دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند تا با خیال آسوده مشتریان اقدام به خرید این محصول نمایند.

 

نوع رادیاتور

مدل رادیاتور از اهمیت خاصی در انتخاب این تجهیز برخوردار است. رادیاتور ها در انوع مختلف پره ای و پنلی تولید می شوند که هر یک جنس و ظرفیت حرارتی متفاوتی دارند. در ادامه به شکل مفصل تری درباره مدل ها می پردازیم.

 

انتخاب نوع رادیاتور

رادیاتور ها با توجه به نیاز مشتریان در 6 مدل زیر طراحی و تولید می شوند.

  • رادیاتور پره ای: یکی از پرفروش ترین و پرکاربردترین رادیاتورهایی که امروزه خریداری می شود، نوع پره ای آن است. حمل آسان، نصب راحت، وزن سبک، امکان تعویض و اضافه نمودن پره و همچنین عمر مفید و مقاومت در برابر زنگ زدگی باعث شده است که این نوع رادیاتور، مشتریان بسیاری داشته باشد. رادیاتورهای پره ای برای اتاق هایی که ارتفاع کف از سقف اتاق بیشتر از حالت معمول است، بکار می روند.

 

  • رادیاتور پنلی: مدل پانلی رادیاتورها به شکل یکپارچه بوده و هرچه طول پنل بیشتر باشد، گرمای بیشتری را منتقل خواهد کرد. رادیاتورهای پنلی در صورت آسیب دیدن و زنگ زدگی می بایست به طول کامل تعویض شوند و نمی توان بخشی از بدنه آن را تعمیر کرد. پس در انتخاب رادیاتور مناسب توجه به این نکات الزامی می باشد.

 

  • رادیاتور قرنیزی: این نوع رادیاتور در کناره های ساختمان قرار گرفته و لوله هایی از درون قرنیز عبور کرده تا محیط و کف محیط پیرامون را به خوبی گرم کند. تولید گرمای یکنواخت، صرفه جویی در لوله کشی و بازدهی بالا از دیگر مزیت های رادیاتورهای قرنیزی محسوب می شود.

 

  • رادیاتور برقی: در رادیاتورهای برقی، گرم شدن المنت ها باعث حرکت روغن درون رادیاتور شده و در نهایت موجب گرم شدن رادیاتور و در ادامه گرم شدن محیط می شود. این رادیاتورها در سایزهای مختلف ارائه می شوند و آلودگی بسیار کمی برای محیط زیست ایجاد می کنند و این موضوع در انتخاب رادیاتور از نظر کاربران اهمیت ویژه ای دارد.
  • رادیاتور شیشه ای: این مدل از رادیاتورها به شکل دکوراتیو برای منازل نصب می شوند. نمای زیبا و امکان نصب عمودی و افقی با طرح های زیبا از مزیت های این رادیاتورها می باشد.

 

  • رادیاتور حوله خشک کن: از این نوع رایادتورها برای محیط های مرطوب مانند حمام، سرویس بهداشتی، استخرها و غیره می توان استفاده کرد. این حوله خشک کن ها در ابعاد مختلف عرضه می شوند و جنس بدنه آنها از استیل و آلومینیوم ساخته شده و می تواند از فولاد با ظاهری لوله ای شکل نیز تولید شود. این رادیاتورها به دو شکل دیواری یا زمینی نصب می شوند و برای انتخاب می توانید از رادیاتورها در سه سایز 10، 14 و 20 لوله متناسب با محیط مورد نظر استفاده کنید.

 

رادیاتورهای پنلی و پره ای باهم چه تفاوتی دارند؟

اولین تفاوتی که در رادیاتورهای پنلی و پره ای می توان یافت، جنس بدنه آنها می باشد. رادیاتورهای پنلی، فولادی بوده و رادیاتورهای پره ای، آلومینیومی هستند. همچنین رادیاتورهای پره ای از انواع قدیمی تر می باشند که برای منازل مسکونی، تجاری یا اداری استفاده می شوند. در مقابل، در رادیاتورهای پره ای، امکان اضافه کردن پره وجود دارد ولی در نوع پنلی چنین امکانی وجود ندارد. علاوه بر موارد ذکر شده، مقاومت آلومینیوم نوع پره ای از فولاد نوع پنلی بالاتر می باشد، بنابراین این موضوع در انتخاب رادیاتور بسیار حائز اهمیت است.

 

آیا نیاز است که در زمان انتخاب رادیاتور، نحوه محاسبه ظرفیت حرارتی را بدانیم؟

در واقع ظرفیت حرارتی فاکتوری است که در زمان انتخاب رادیاتور، مشخص می کند که برای متراژ محل موردنظر، چه نوع رادیاتوری مناسب است. بنابراین دانستن این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ادامه نکاتی را ذکر می کنیم که مرتبط با محاسبه ظرفیت حرارتی برای رادیاتورهای مختلف است.

 

رادیاتور پره ای

میزان بار حرارتی کل= متراژ محیط * بار حرارتی (مترمربع بر ساعت)

تعداد پره= میزان بار حرارتی کل/توان هر پره

در مناطق سردسیر برای هر متر مربع، میزان بار حرارتی 110 می باشد.

در مناق معتدل، میزان بار حرارتی برابر 95 می باشد.

توان حرارتی هر پره 130 کیلوکالری می باشد.

 

ظرفیت رادیاتور پنلی

طول رادیاتور موردنظر= 1750/(متراژ محیط * 130)

به ازای هر مترمربع، 1750 کیلوکالری در نظر گرفته شود.

 فرمول انتخاب رادیاتور

محل مناسب برای نصب رادیاتور کجاست؟

در زمان انتخاب رادیاتور، به محل نصب دقت کنید. مکان مناسب رادیاتور، جایی است که بیشترین سرما و کمترین هدر رفت انرژی را داشته باشد. بنابراین بهترین محل نصب رادیاتور شوفاژ در منازل، جایی دور از وسایل بزرگ می باشد و در اکثر خانه ها، رادیاتورها را پایین پنجره ها نصب می کنند.

 

رادیاتور شوفاژ چی بخریم؟

با توجه به عواملی که در انتخاب شوفاژ مناسب گفته شد، برندهای مطرحی مثل ایران رادیاتور، لورچ، بوتان و غیره وجود دارند که هر یک با توجه به ویژگی هایی که دارند، می توانند برای منازل، ادارات و یا سازمان ها مناسب باشند و هر یک از برندهای ذکر شده، می توانند به نوعی خدمات پس از فروش و ضمانت نامه به مشتریان ارائه نمایند.

 

جمع بندی

با توجه به مطالب گفته شده در این مقاله، عواملی مانند ظرفیت حرارتی، شکل ظاهری، طول عمر و قیمت در انتخاب رادیاتور مناسب، دارای اهمیت است. در مدل های پره ای توصیه می شود به تعداد پره و در نوع پنلی، به طول رادیاتور که برحسب سانتیمتر محاسبه می شود، توجه کنید. برای دریافت پاسخ تخصصی به سوالات خود، می توانید از امکان درج کامنت در این صفحه استفاده نمایید.

 

بهترین روش محاسبه رادیاتور پنلی

ما سعی می کنیم در این مقاله سریعترین و بهترین روش محاسبه رادیاتور پنلی را بیان کنیم.

  • محاسبه ظرفیت رادیاتور پنلی با استفاده از ظرفیت حرارتی
  • محاسبات سرانگشتی رادیاتور پنلی
  • محاسبات دقیق بار گرمایشی و در نتیجه انتخاب رادیاتور پنلی

قبل از شروع این مقاله باید بگم ما کار آسان تر کردیم یعنی شما فقط کافی وارد این نرم افزار رادیاتور شوید تا خیلی راحت رادیاتور پنلی یا پره ای خودتون را انتخاب کنید!

 

قبل شروع آموزش و راهنمایی در مورد نحوه محاسبه رادیاتور پنلی اجازه بدید ابتدا رادیاتور پنلی را شرح دهم:

رادیاتور پنلی چیست؟

رادیاتور پنلی در اصل یک کنوکتور دارای سطحی مسطح می باشد یعنی کنوکتور را داخل یک جعبه فلزی قرار داده اند و بصورت جریان همرفتی هوای محیط اطراف خود را گرم میکند. از لحاظ زیبایی از رادیاتور های پره ای مشتری های بیشتری دارد و علت اصلی آن نیز سهولت در نظافت رادیاتور است، چون خانم های خانه دار وقتی رادیاتور پره ای را با رادیاتور پنلی قیاس میکنند می گویند تمیز کردنش راحتر است و به همین دلیل رادیاتور پنلی را انتخاب میکنند. از لحاظ راندمان و ظرفیت خوب چون اطراف آن را پنل پوشانده نسبت به رادیاتور پره ای کمی کمتر است!

 

حالا نحوه محاسبه رادیاتور!

محاسبه ظرفیت رادیاتور پنلی با استفاده از ظرفیت گرمایش ساختمان

در این روش شما چون ظرفیت حرارتی را قبلا محاسبه کردیده اید به راحتی می توانید رادیاتور پنلی خود را از روی کاتالوگ شرکت های سازنده انتخاب نمایید.

همانطور که در این کاتالوگ مشاهده میکنید رادیاتور در سه سایز ارتفاعی 40 – 55 – 60 سانتیمتر و

طولهای 60 – 80 – 100 – 120 – 140 – 160 – 180 سانتیمتر تولید شده است که هر متراژ آن دارای ظرفیت حرارتی جداگانه ای است البته باید در هنگام انتخاب با این روش مراقب باشید بار گرمایشی که محاسبه کرده اید برحسب کیلوکالری بر ساعت باشد، چون رادیاتورهای پنلی اغلب بر اساس Kcal/hr  میباشند.

این بخش در نرم افزار رادیاتور ventcal گنجانده شده است!

 میزان ضریب انتقال حرارت

محاسبات سرانگشتی رادیاتور پنلی

رادیاتور های پنلی را متری می فروشند و در بازار ایران نیز یک روش غیر مهندسی وجود دارد به نام سرانگشتی یعنی شما بر اساس متراژ اتاق یا واحد ساختمان به شما مدل را خودشان معرفی میکنند که این روش کاملا تجربی است.

در این عدد تقریبی ۱۸۰۰ وات را به ازای هر متر طول رادیاتور در نظر بگیرید

مساحت خانه را در عدد ۱۴۰(مناطق معتدل), یا ۱۶۰ (مناطق سرد) ضرب نموده و حاصل را بر ظرفیت حرارتی رادیاتور تقسیم نمائید.

عدد بدست آمده طول رادیاتور بر حسب متر می باشد.

مثال: رادیاتور پنلی مورد نیاز برای یک اتاق 15 متری در تهران را محاسبه نمائید.

با توجه به اینکه هنوز مدل رادیاتور را انتخاب نکرده ایم از عدد پیش فرض 1800 وات به ازای هر متر طول رادیاتور استفاده میکنیم. متراژ اتاق را در عدد 140 ضرب میکنیم که حاصل برابر است با 2100  حال 2100  را بر 1800 تقسیم میکنیم که نتیجه برابر خواهد بود با 1.16

عدد را روند میکنیم و نتیجه 1.2 می باشد. بنابراین برای این اتاق یک رادیاتور پنلی 120 سانتیمتری  کافیست.

140*15=2100

2100/1800=1.2 cm

ما توصیه میکنیم از این روش استفاده نکنید و به نرم افزار محاسبه رادیاتور پنلی  مراجعه کنید!

در نرم افزار رادیاتور پنلی ونت کل بخشی بنام حدودی دارد که همان سرانگشتی است، البته نه به روش بازار بلکه از استانداردهای معتبر آمریکایی بنام اشری که تا حدودی دقیق تر است چون شرایط آب و هوایی منطقه در آن نیز لحاظ شده است ولی اگر دنبال بهترین روش محاسبه رادیاتور پنلی هستید توصیه می کنم با ما همراه باشید!

 انتخاب پره رادیاتور

محاسبات دقیق بار گرمایشی و در نتیجه انتخاب رادیاتور پنلی

یکی از بهترین روش محاسبه رادیاتور پنلی این روش است که خیلی دقیقه و هیچ حروف و حدیثی در آن نیست ولی کمی طولانی است چون شما پارامتری های زیر را در آن لحاظ کنید:

  • موقعیت شهر محل سکونت
  • شرایط آب هوایی محل
  • کاربری فضا
  • طول و عرض و ارتفاع
  • تعداد نفرات
  • موقعیت و مساحت دیوار، درب و پنجره ها
  • جنس مصالح ساختمانی و پنجره و درب ها
  • ضریب های انتقال حرارت
  • مقدار هوای نفوذی سرد به ساختمان
  • دفعات تعویض هوا

شما با این پارامترها مقدار بار گرمایش ساختمان خودتان را محاسبه میکنید و با ظرفیت حرارتی بدست آمده از روی کاتالوگ رادیاتور پنلی خود را انتخاب می نمایید.

اگر حوصله دارید از طریق فرمول های زیر محاسبه کنید در غیر اینصورت به بخش محاسبات دقیق نرم افزار رادیاتور پنلی مراجعه فرمایید:

فرمول:

Q=U*A*DT

 =Qبار حرارتی بر حسب وات

 =Uضریب انتقال حرارت

ضریب انتقال حرارت برای دیوار و درب و پنجره ها متفاوت است که باید به جدوال مراجعه کنید.

 

منابع

 famcocorp-com

 ventcal-com/

مطالب علمی

ارتباط با آموزشگاه دانش تاسیسات

شعبه تهران

شهر ری، سه راه ورامین، خیابان شهید غیوری، کوچه صالحی ، سرای محله شهید غیوری

تلفن:  09030770446

02136657315 - 02133372675

لوکیشن آموزشگاه دانش تاسیسات تهران

--------------------------

شعبه اصفهان

هشت بهشت غربی، انتهای ملک شمالی، نبش کوچه ریخته گران، روبروی قرض الحسنه ابوذر

تلفن: 03132722459

09909516260

09030770446

 لوکیشن آموزشگاه اصفهان

سامانه پیامک

5000203002020

جهت ثبت نام مشخصات خود را به شماره فوق پیامک نمائید.