دستگاه تشخیص اتوماتیک خطاهای چیلر تراکمی | آموزش چیلر با مدرک معتبر

آموزش تعمیرات پکیج چیلر کولرگازی با مدرک رسمی زیر نظر سازمان فنی حرفه ای کشور جهت ورود به بازار

سلام من در خدمت شما هستم هر سوالی دارید از من بپرسید...

ثبت نام از طریق واتس اپ
Close and go back to page

سیستم های تبرید تراکمی یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در صنعت و ساختمان ها هستند. عملکرد نامطلوب این تجهیزات میتواند علاوه بر کاهش ضریب عملکرد و افزایش مصرف برق موجب خرابی های پر هزینه برای دستگاه شوند. مشکل اصلی اغلب از اینجا ناشی می شود که در فاصله رخ دادن عیب تا دیده شدن عیب توسط اپراتور، فاصله‌ای زمانی وجود دارد که به دستگاه خسارات جبران ناپذیری وارد می‌شود و ضریب عملکرد تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در این دستگاه از تعدادی سنسور فشار و دما برای بدست آوردن فشار و دمای 5 نقطه مهم از سیکل تبرید نظیر: دمای خروجی کمپرسور، فشار کندانسور، فشار اواپراتور، دمای خط مایع و دمای خط مایع استفاده می شود. سپس با انالیز پارامترها، عیوب قبل از تاثیر بر سیکل تبرید تشخیص داده می شوند. عملکرد این دستگاه در دوره اموزش چیلر فنی حرفه ای به خریداران آموزش داده می شود. 

 

تصویر دستگاه تشخیص اتوماتیک خطاهای چیلر

 فروش دستگاه

نوع دستگاه

نوع کاربرد

کاتالوگ

قیمت محصول

TRD-200

مجهز به سنسور فشار

چیلر تراکمی آبی

چیلر تراکمی هوایی

دانلود

استعلام گردد

 

 مزایای استفاده از دستگاه تشخیص ارور چیلر

1- نظارت کامل و 24 ساعته بر عملکرد چیلر تراکمی

2- جلوگیری از خرابی های پر هزینه چیلر

3- کاهش مصرف برق چیلر تراکمی

4- اطلاع رسانی تمامی عیوب موجود در چیلر به اپراتور با پیامک 

5- ثبت کلیه اطلاعات عملکرد دستگاه برای تهیه گزارش 

 

علت استفاده از دستگاه عیب یابی چیلر تراکمی

در سیستم‌های تبرید تراکمی همانند کولرهای گازی و یا چیلر ها و سردخانه ها که از تراکم گاز مبرد جهت ایجاد سرمایش استفاده می‌گردد همواره عملکرد صحیح دستگاه وابسته به پارامترهای نظیر فشار، دمای نقاط مختلف و امپر مصرفی می باشد . تغییر محسوس در هریک از این ایتم ها نمایشگر وجود عیب نهانی در سیکل می باشد . این عیب می‌تواند در کوتاه مدت و یا بلند مدت خسارت سنگینی به سیکل تحمیل نماید و یا در بسیاری از موارد بازدهی سیکل تبرید را به شدت کاهش داده و مصرف انرژی به شدت افزایش یابد. مشکل فنی موجود از اینجا ناشی می گردد که هیچ‌گونه وسیله‌ای که بتوان با استفاده از آن عیب سیستم تبرید تراکمی را مشخص نمود و اپراتور را در جهت رفع عیب راهنمایی نماید و یا بتواند قبل از خرابی کامل دستگاه عیب مربوطه را به صورت اتوماتیک برطرف نماید، وجود ندارد.

 

نحوه کار دستگاه عیب یابی چیلر تراکمی

در این دستگاه با بهره گیری از میکروپرسسور و برنامه کنترلی با داشتن دیتا های ورودی می‌توان سیستم را اجرا نمود. سنسور های دمای NTC و PTC، دما در نقاط خروجی اواپراتور، خروجی کندانسور، دمای محفظه کارتل ، دمای ورودی شیر انبساط ، دمای هوا یا اب خروجی از اواپراتور ، دمای هوا یا اب ورودی اواپراتور،سنسور های فشاری اوپراتور و کندانسور، سنسور فشار در خروجی و ورودی کمپرسور ،سنسور سنجش آمپر دستگاه ، بعنوان ورودی های سیستم اطلاق می گردند این ورودی ها توسط میکروپرسسور و پروگرام ذخیره شدهمورد تحلیل و بررسی قرار می گردند. در صورت وجود تفاوت چشم گیر میان اطلاعات خوانده شده توسط سنسورها و برنامه ذخیره شده روی دستگاه مشاهده گردد متناسب با نوع و میزان تغییرات در فرایند عملکرد سیکل تبرید ، عیب موجود تشخیص داده شده و در نهایت پس از انجام تصمیم گیری توسط برد کنترل، تغییرات لازم روی دستگاه اعمال می گردد و یا پس از ارسال فرمان وجود عیب، درخواست توسط واحد تماس دستگاه ، به شماره تلفن وارد شده به صورت پیامک اعلام می گردد. 

این دستگاه در واقع وظیفه کنترل ، عیب یابی و اطلاع رسانی عیب به اپراتور و در مرحله نهایی رفع عیوب دستگاه را در سامانه های تبرید تراکمی بعهده دارد. این دستگاه بر اساس کلیه دستگاه های آب خنک و هواخنک قابل تنظیم می باشد و پس از انتخاب نوع ماده مبرد در منوی نرم افزار قابل کاربرد برای کلیه سیستم ها با مواد مبرد متفاوت می باشد. 

اشکالات بوجود آمده در سیستم تبرید به دو دسته عمده تقسیم می شوند:

1-    اشکالاتی که موجب توقف سیکل تبرید می شود مثل سوختن کمپرسور یا اشکالات ناشی از خرابی مدار برق دستگاه و ...

2-    اشکالاتی که در بلند مدت سیکل تبرید را دچار مشکل می نماید و باعث کاهش ضریب عملکرد سیکل تبرید می شود مثل کاهش یا افزایش شارژ مبرد یا گرفتگی کندانسور و اواپراتور

 

ارور چیلر

N: این وضعیت نشان دهنده حالت کار عادی سیکل تبرید بدون وجود هیچ گونه خطا می باشد.N

 RU(Refrigeration Under charge):زمانی که گاز مبرد تزریق شده به دستگاه از مقدار مورد نیاز کمتر باشد. در این حالت سوپرهیت دستگاه افزایش می یابد و فشار مکش کمپرسور از مقدار لازم کمتر خواهد بود. در این تست، پارامتر ها را در حالت‌های مختلف، با 40درصد، 30درصد، 20درصد و 10درصد کاهش شارژ مبرد محاسبه می نمائیم.

 :(Refrigeration Over charge) ROزمانی که شارژ مبرد بیشتر از مقدار مورد نیاز دستگاه شارژ شود. در این حالت سوپرهیت کاهش می یابد و احتمال ورود مایع مبرد به کمپرسور افزایش می یابد همچنین فشار مکش کمپرسور نیز افزایش می باید. در این تست پارامترها را در حالت‌های مختلف با50 درصد، 40درصد، 30درصد، 20درصد و 10درصد افزایش شارژ مبرد محاسبه می‌نمائیم.

DC(Dirty condenser):کثیفی و گرفتگی کندانسور بدلیل گرد و غبار زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از سطح کندانسور دچار گرفتگی شده باشد و مانع از تبادل حرارت بین کندانسور و محیط شود. در این حالت بدلیل عدم دفع گرمایش کندانسور، بازدهی سیکل تبرید به شدت کاهش می‌یابد.

REF:(Reduced evaporator air flow)کم شدن جریان آب یا هوا از روی اواپراتور زمانی رخ می‌دهد که گرد و غبار و رسوب باعث گرفتگی در سطح اواپراتور شده باشد یا دبی فن پائین‌تر از حد مجاز باشد.

 :(Compressor failure) CFخرابی کمپرسور براثر نشتی گاز از سوپاپ های کمپرسور که باعث می شود بخشی از گاز مبرد در مرحله تراکم از طریق نشتی داخلی متراکم نشود و بازدهی کمپرسور کاهش یابد.

عدم قطعیت سنسورهای اندازه گیری.

رنج

عدم قطعیت با سطح اطمینان 95%

شرایط

انداره گیری

-50°C to + 110°C

±0.1°C

humidity:5% ~ 80%

Distinguishing temperature: 0.1°C

سنسور دما

0 to 600.0/1000A

±2.0%rdg±5dgt (50/60Hz)

read current up to 1000A AC/DC

آمپرمتر کلمپی

40 bar (580.15 psi)

0 bar (0 psi)

±1 psi

Process temperature:

-25 °C to 125 °C

سنسور فشار

0 – 50 kg

50 g

-

ترازو

 

کاربرد دستگاه عیب یابی چیلر  

این دستگاه در کلیه سیستم های تهویه مطبوع و تبرید تراکمی ادارات ، بیمارستانها ، صنایع و منازل مسکونی و سردخانه ها با انواع کمپرسور های پیستونی، روتاری، اسکرال و اسکرو با انواع ماده سرمازا قابل استفاده می‌باشد و به وسیله آن حصول اطمینان از عملکرد سیکل تبرید بدست می‌اید و بعنوان دستیار متخصصی برای اپراتور بحساب می اید. در روشهای استفاده از این محصول در صنایع می‌توان به روش پرتابل و ثابت اشاره نمود. در روش پرتابل، کاربر با اتصال موقت دستگاه به سامانه تبرید اقدام به عیب یابی و ثبت اطلاعات سیستم تبرید می نماید و در روش ثابت، کاربر پس از نصب دستگاه در محل مناسب به صورت دائمی دستگاه تبرید را مانیتورینگ و عیب یابی می نماید. تفاوت عمده روش ثابت و پرتابل امکان استفاده از سنسور های فشار می باشد. در روش پرتابل بدلیل حضور اپراتور در کنار دستگاه، فشار می تواند به صورت دستی قرائت و به دستگاه منتقل گردد.

 

کاربران دستگاه تشخیص ارور چیلر

این دستگاه در کلیه سیستم های تهویه مطبوع و تبرید تراکمی ادارات ، بیمارستان‌ها ، صنایع و منازل مسکونی و سردخانه ها با انواع کمپرسور های پیستونی، روتاری، اسکرال و اسکرو با انواع ماده سرمازا قابل استفاده می‌باشد و به وسیله آن حصول اطمینان از عملکرد سیکل تبرید بدست می‌اید و بعنوان دستیار متخصصی برای اپراتور بحساب می‌اید. کاربرد این اختراع همچنین در کلیه سیستم های تبرید تراکمی با گاز مبرد نظیر چیلر های تراکمی آبی و هوایی، کولرهای گازی،  ایرکاندیشن ها، هواسازهای DX و سردخانه های تراکمی که در کلیه ادارات، بیمارستانها، هتل‌ها، مجتمع های مسکونی، ساختمان‌های تجاری و صنعتی که از سیستم خنک‌ کننده تراکمی با کلیه گازهای مبرد بهره می‌برند کاربرد دارد.

 

علت استفاده از دستگاه تشخیص خطای چیلر در تعمیرات چیلر

خرابی تجهیزات تبرید، مجموعه بهره بردار را همواره دچار چالش می نماید. بعنوان مثال سیستم خنک کننده ای که وظیفه خنک سازی سیستم های مخابراتی را به عهده دارد، در صورت وقفه درعملکرد یا بروز هرگونه اشکال، می تواند خسارت جبران ناپذیری به تجهیزات مخابراتی وارد نماید. در سیستم خنک کننده تراکمی ادارات، در صورت خاموش شدن و تغییر در عملکرد سیستم، شرایط آسایش کارمندان تحت تاثیر قرار میگیرد. در بسیاری از موارد خرابی دستگاه را با روش ارائه شده در این مقاله، می‌توان چندین ساعت یا حتی چندین روز قبل پیش بینی نمود و با رفع عیب، از خرابی اساسی جلوگیری بعمل آورد. در بسیاری از موارد وجود عیب کوچک موجب خرابی دستگاه در کوتاه مدت نمی‌گردد بلکه منجر به کاهش ظرفیت دستگاه و یا افزایش شدید مصرف برق دستگاه می‌گردد

استفاده از این روش تشخیص عیب می‌تواند در کلیه سیستم‌های تبرید تراکمی نظیر چیلرهای تراکمی هوایی، کولرهای‌گازی، ایرکاندیشن‌ها، هواسازهای با دستگاه انبساط مستقیم از نوع لوله موئین یا شیرانبساط که در ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد استفاده شود. از خصوصیات این دستگاه مانیتورینگ اطلاعات کلیه نقاط سیکل تبرید به صورت لحظه ای، ثبت تغییرات در طی عملکرد فرایند تبرید و قابلیت انتقال اطلاعات به نرم‌افزار اکسل جهت ترسیم نمودارها،  تحلیل پارامتر ها و بررسی صحت فرایند کارکرد سیکل تبرید و تعیین عیوب، نمایش عیب بروی صفحه نمایشگر دستگاه، هدایت و راهنمایی تشریحی اپراتور برای انجام اقدامات لازم، وجود دستیاری هوشمند و متخصص در کنار اپراتور، شناسایی عیب و انجام اقدامات لازم جهت رفع عیب، برقراری تماس با اپراتور در صورت بروز عیب و اگاه سازی، جلوگیری از عملکرد سامانه تبرید تراکمی در خارج از محدوده مجاز که منجر به جلوگیری از خرابی های بلند مدت یا کوتاه مدت در سیکل تبرید می گردد.

جهت دانلود جزوه آموزش عیب یابی چیلر تراکمی PDF به صورت فایل پی دی اف از همین طریق اقدام نمائید. همچنین جهت خرید کتاب آموزش چیلر تراکمی از طریق همین لینک اقدام فرمائید.

مطالب علمی

ارتباط با آموزشگاه دانش تاسیسات

شعبه تهران

شهر ری، سه راه ورامین، خیابان شهید غیوری، کوچه صالحی ، سرای محله شهید غیوری

تلفن:  09030770446

02136657315 - 02133372675

لوکیشن آموزشگاه دانش تاسیسات تهران

--------------------------

شعبه اصفهان

هشت بهشت غربی، انتهای ملک شمالی، نبش کوچه ریخته گران، روبروی قرض الحسنه ابوذر

تلفن: 03132722459

09909516260

09030770446

 لوکیشن آموزشگاه اصفهان

سامانه پیامک

5000203002020

جهت ثبت نام مشخصات خود را به شماره فوق پیامک نمائید.