خواص مواد مبرد چیلر و کولر گازی | آموزش چیلر با مدرک معتبر

آموزش تعمیرات پکیج چیلر کولرگازی با مدرک رسمی زیر نظر سازمان فنی حرفه ای کشور جهت ورود به بازار

سلام من در خدمت شما هستم هر سوالی دارید از من بپرسید...

ثبت نام از طریق واتس اپ
Close and go back to page

 در این مقاله قصد داریم به بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی مواد سرمازای موجود در چیلر های تراکمی و کولر های گازی بپردازیم این خواص در انتخاب آنها برای استفاده در چیلر ها و سیستم های سرمایشی بسیار مهم می باشد. این مقاله توسط آموزشگاه دانش تاسیسات اماده شده است و بخشی از مطالب ارائه شده در دوره آموزش چیلر تراکمی را شامل می شود. 

این خواص عبارتند از :

۱ـ دما و فشار جوش و چگالش ( Condensing ) :  در مایعات سرمازا ، دمای تبخیر چگالش ، فشار را تعیین می کند . فشار چگالش بالا ممکن است منجر به نشت از دستگاه و ایجاد حوادث شود . فشار چگالش خیلی زیاد نیازمند صرف هزینه قابل توجه برای ساخت کند کندانسور و خطوط لوله می باشد .

۲ ـ دمای انجماد و بحرانی : مایع سرمازا باید دارای دمای انجماد پایین باشد تا از ایجاد انسداد توسط ماده سرمازا در هنگام عملیات سردسازی جلوگیری می شود. مطلوبتر است که دمای بحرانی ( Critica l Temperature ) کاملا بالاتر از حداکثر دمای چگالش ( .Maximum Condensinj Temp ) باشد . هوا و دی اکسید کربن از این قاعده مستثنی هستند .

۳ ـ گرمای نهان تبخیر ( Latant Heat of Vaporization ) و گرمای ویژه Specific) Heat) ماده سرمازا : از آنجایی که اکثر مواد سرمازای مورد استفاده از یک چرخه مایع و بخار عبور می کنند و گرمایی که هرپوندآنها جذب می کند ، بیشتر گرمای تبخیر است ،هرچه ظرفیت گرمای نهان تبخیر ماده سرمازا بیشتر باشد ، گاز کمتری باید فشرده (Co mpressed ) شود . گرمای ویژه بالا در بخار مواد سرمازا ، یک عامل مطلوب است .

۴ ـ میزان فشردگی ( Compression Ration ) : توصیه می شود که ماده سرمازا از میزان فشردگی پایین برخوردار باشد تا قیمت اولیه کمپرسور ( C mpressor ) وانرژی مورد نیاز عملیات کاهش یابد .

۵ ـ چگالی مایع (Liquid Densities) و گرانروی (Viscosities ) مواد سرمازا : چگالی همراه با گرانروی باید در عملیات فشردگی ( C ompressor Operation ) مورد نظر قرار گیرد . اکثر طراحان ،چگالی کم بخار را در مواد سرمازاترجیح می دهند تا بتوانند سرعت ( Velocities) بالای گاز را در لوله ها وشیرهای مکش و تخلیه (D ischarge) تنظیم نمایند . برای لوله های طویل ،گرانروی کم مایع سرمازا مطلوب است تا ازافت فشاردر دهانه ها (Orifices ) و لوله ها جلوگیری نماید .

 

خواص شیمیایی مواد سرمازا:

خواص شیمیایی مواد سرمازا نه تنهااز نظر ملاحظات ترمودینامیکی مهم هستند بلکه از نظر ایجاد حریق ، انفجار ، ایمنی و بو نیز اهمیت دارند . خواص شیمیایی مواد سرمازا عبارتند از :

۱ ـ سمیت مواد سرمازا‌: خواص سمی مواد سرمازا، براساس اثرات سمی آن برروی انسان در یک دوره مشخص طبقه بندی شده است . دی اکسید کربن ،هوا ، نیتروژن ، نیتروزاکسید ( Nitrous Oxide ) و فلوروکربن در دمای طبیعی سرمازایی ، دارای سمیت خیلی کمی هستند . دی اکسید کربن ، مواد سرمازای ۱۲ ، ۲۲و ۵۰۲ در سردخانه های کشتی به دلیل غیرسمی بودن وغیر محرک بودن ( N onirritating) مطلوبتر هستند .

۲ ـ خطرات اشتعال و انفجار : خطر اشتعال و انفجار در بسیاری از مواد سرمازای بالقوه ، باعث شده است که بسیاری از مایعاتی که از خواص ترمودینامیکی خوبی برای سرمازایی برخوردارند ، کنار گذاشته شوند . خطر ویژه دراین حالت احتمال نشتی است که ازدستگاه سرمازا اتفاق می افتد و منجر به ایجاد غلظتهای منفجر شونده بخار قابل اشتعال در هوامی شوند .

آمونیاک ، کلرید متیل و اتیل ایجاد آتش سوزی می کنند . اما فقط در شرایط غیر معمول منفجر می شوند . سرمازاهای دی اکسیدگوگرد دی اکسید کربن ، نیتروژن ، نیتروز اکسیدوفلورو کربن غیر قابل اشتعال و غیر قابل انفجار هستند .

مواد سرمازا از گروه هیدروکربنها کاملا قابل اشتعال و قابل انفجار هستند .

۳ـ بوی مواد سرمازا : بوی مواد سرمازا ممکن است هم یک مزیت و هم یک خطر باشد . بوی مواد سرمازا ، جستجوی نشت را آسان می کند اما همین بو ممکن است مواد غذایی را آلوده سازد . فلوروکربن ها ، دی اکسیدکربن ، نیتروزاکسید ، هوا و نیتروژن به عنوان مواد سرمازایبدون بو. طبقه بندی شده اند . دی اکسید گوگرد و آمونیاک ترکیباتی هستند که نه تنها برای انسان سمی هستند ، بلکه باید به دقت از مواد غذایی جدا شوند زیرا مقادیر خیلی کم آنها سبب بو گرفتن مواد غذایی می شود .

۴ ـ خورندگی : ماده سرمازا نباید برروی مواد مورد استفاده در ساخت دستگاه برودتی اثر خورندگی داشته باشد .

۵ـ ثبات شیمیایی : ماده سرمازا از نظر شیمیایی باید کاملا پایدار باشد .

۶ـ کشف نقاط نشت : در صورت ایجاد نشت در دستگاه برودتی ، کشف آن باید به آسانی امکان پذیر باشد .

۷ ـ تاثیربرمحیط : ماده سرمازایی که در اثر نشت از دستگاههای برودتی خارج می شود ، نباید بر محیط زیست اثر سو داشته باشد . اولین بار در اواسط دهه ۱۹۷۰ این فرضیه مطرح شد که کلروفلوروکربن ها ( C F C ) به دلیل پایداری فوق العاده زیادی که دارند ، در قسمتهای تحتانی جوبرای مدتی طولانی باقی می مانند و به مرور زمان به لایه های فوقانی آن حرکت می کنند . در این قسمت ازجودراثر تابش اشعه ماورای بنفش خورشید، گروه کلر ملکول C F C جداشده ، با ازن واکنش می دهد که در نتیجه موجب کاهش غلظت ازن می گردد . کاهش غلظت ازن در لایه فوقانی جو سبب خواهد شد که مقدار بیشتری اشعه مضر ماورای بنفش خورشید به سطح زمین برسد . هیدروفلوروکربنها H F C ) )ترکیب جایگزین C F C است که هم اکنون همه توجهات معطوف آن است .

۸ ـ هزینه : در صنعت ترجیحا از مواد سرماانتخاب ماده سرمازا (R efrigerant )

انواع مختلفی از مواد سرمازا برای استفاده در دستگاههای فشرده سازی به صورت تجاری وجود دارند . انتخاب ماده سرمازامبتنی بر چند ویژگی مختلف می باشد که در تعیین مناسب بودن آن برای یک دستگاه معین کمک می کند . ویژگی های شیمیایی و ترمودینامیکی صدها ماده سرمازای موجود ، قابلیت استفاده عملی از آن را مشخص می کند. . خواص فیزیکی که اهمیت بیشتری دارند ، در مرحله اول مد نظر قرار می گیرند .

 

خواص فیزیکی مواد سرمازا ;

این خواص عبارتند از :

۱ـ دما و فشار جوش و چگالش ( Condensing ) : در مایعات سرمازا ، دمای تبخیر چگالش ، فشار را تعیین می کند . فشار چگالش بالا ممکن است منجر به نشت از دستگاه و ایجاد حوادث شود . فشار چگالش خیلی زیاد نیازمند صرف هزینه قابل توجه برای ساخت کند کندانسور و خطوط لوله می باشد .

۲ ـ دمای انجماد و بحرانی : مایع سرمازا باید دارای دمای انجماد پایین باشد تا از ایجاد انسداد توسط ماده سرمازا در هنگام عملیات سردسازی جلوگیری می شود. مطلوبتر است که دمای بحرانی ( Critica l Temperature ) کاملا بالاتر از حداکثر دمای چگالش ( .Maximum Condensinj Temp ) باشد . هوا و دی اکسید کربن از این قاعده مستثنی هستند .

۳ ـ گرمای نهان تبخیر ( Latant Heat of Vaporization ) و گرمای ویژه Specific) Heat) ماده سرمازا : از آنجایی که اکثر مواد سرمازای مورد استفاده از یک چرخه مایع و بخار عبور می کنند و گرمایی که هرپوندآنها جذب می کند ، بیشتر گرمای تبخیر است ،هرچه ظرفیت گرمای نهان تبخیر ماده سرمازا بیشتر باشد ، گاز کمتری باید فشرده (Co mpressed ) شود . گرمای ویژه بالا در بخار مواد سرمازا ، یک عامل مطلوب است .

۴ ـ میزان فشردگی ( Compression Ration ) : توصیه می شود که ماده سرمازا از میزان فشردگی پایین برخوردار باشد تا قیمت اولیه کمپرسور ( C mpressor ) وانرژی مورد نیاز عملیات کاهش یابد .

۵ ـ چگالی مایع (Liquid Densities) و گرانروی (Viscosities ) مواد سرمازا : چگالی همراه با گرانروی باید در عملیات فشردگی ( C ompressor Operation ) مورد نظر قرار گیرد . اکثر طراحان ،چگالی کم بخار را در مواد سرمازاترجیح می دهند تا بتوانند سرعت ( Velocities) بالای گاز را در لوله ها وشیرهای مکش و تخلیه (D ischarge) تنظیم نمایند . برای لوله های طویل ،گرانروی کم مایع سرمازا مطلوب است تا ازافت فشاردر دهانه ها (Orifices ) و لوله ها جلوگیری نماید .

خواص شیمیایی مواد سرمازا:

خواص شیمیایی مواد سرمازا نه تنهااز نظر ملاحظات ترمودینامیکی مهم هستند بلکه از نظر ایجاد حریق ، انفجار ، ایمنی و بو نیز اهمیت دارند . خواص شیمیایی مواد سرمازا عبارتند از :

۱ ـ سمیت مواد سرمازا‌: خواص سمی مواد سرمازا، براساس اثرات سمی آن برروی انسان در یک دوره مشخص طبقه بندی شده است . دی اکسید کربن ،هوا ، نیتروژن ، نیتروزاکسید ( Nitrous Oxide ) و فلوروکربن در دمای طبیعی سرمازایی ، دارای سمیت خیلی کمی هستند . دی اکسید کربن ، مواد سرمازای ۱۲ ، ۲۲و ۵۰۲ در سردخانه های کشتی به دلیل غیرسمی بودن وغیر محرک بودن ( N onirritating) مطلوبتر هستند .

۲ ـ خطرات اشتعال و انفجار : خطر اشتعال و انفجار در بسیاری از مواد سرمازای بالقوه ، باعث شده است که بسیاری از مایعاتی که از خواص ترمودینامیکی خوبی برای سرمازایی برخوردارند ، کنار گذاشته شوند . خطر ویژه دراین حالت احتمال نشتی است که ازدستگاه سرمازا اتفاق می افتد و منجر به ایجاد غلظتهای منفجر شونده بخار قابل اشتعال در هوامی شوند .

آمونیاک ، کلرید متیل و اتیل ایجاد آتش سوزی می کنند . اما فقط در شرایط غیر معمول منفجر می شوند . سرمازاهای دی اکسیدگوگرد دی اکسید کربن ، نیتروژن ، نیتروز اکسیدوفلورو کربن غیر قابل اشتعال و غیر قابل انفجار هستند .

مواد سرمازا از گروه هیدروکربنها کاملا قابل اشتعال و قابل انفجار هستند .

۳ـ بوی مواد سرمازا : بوی مواد سرمازا ممکن است هم یک مزیت و هم یک خطر باشد . بوی مواد سرمازا ، جستجوی نشت را آسان می کند اما همین بو ممکن است مواد غذایی را آلوده سازد . فلوروکربن ها ، دی اکسیدکربن ، نیتروزاکسید ، هوا و نیتروژن به عنوان مواد سرمازایبدون بو. طبقه بندی شده اند . دی اکسید گوگرد و آمونیاک ترکیباتی هستند که نه تنها برای انسان سمی هستند ، بلکه باید به دقت از مواد غذایی جدا شوند زیرا مقادیر خیلی کم آنها سبب بو گرفتن مواد غذایی می شود .

۴ ـ خورندگی : ماده سرمازا نباید برروی مواد مورد استفاده در ساخت دستگاه برودتی اثر خورندگی داشته باشد .

۵ـ ثبات شیمیایی : ماده سرمازا از نظر شیمیایی باید کاملا پایدار باشد .

۶ـ کشف نقاط نشت : در صورت ایجاد نشت در دستگاه برودتی ، کشف آن باید به آسانی امکان پذیر باشد .

۷ ـ تاثیربرمحیط : ماده سرمازایی که در اثر نشت از دستگاههای برودتی خارج می شود ، نباید بر محیط زیست اثر سو داشته باشد . اولین بار در اواسط دهه ۱۹۷۰ این فرضیه مطرح شد که کلروفلوروکربن ها ( C F C ) به دلیل پایداری فوق العاده زیادی که دارند ، در قسمتهای تحتانی جوبرای مدتی طولانی باقی می مانند و به مرور زمان به لایه های فوقانی آن حرکت می کنند . در این قسمت ازجودراثر تابش اشعه ماورای بنفش خورشید، گروه کلر ملکول C F C جداشده ، با ازن واکنش می دهد که در نتیجه موجب کاهش غلظت ازن می گردد . کاهش غلظت ازن در لایه فوقانی جو سبب خواهد شد که مقدار بیشتری اشعه مضر ماورای بنفش خورشید به سطح زمین برسد . هیدروفلوروکربنها H F C ) )ترکیب جایگزین C F C است که هم اکنون همه توجهات معطوف آن است .

۸ ـ هزینه : در صنعت ترجیحا از مواد سرمازایی استفاده می شود که هزینه کمتریی داشته باشند .

 

مطالب علمی

ارتباط با آموزشگاه دانش تاسیسات

شعبه تهران

شهر ری، سه راه ورامین، خیابان شهید غیوری، کوچه صالحی ، سرای محله شهید غیوری

تلفن:  09030770446

02136657315 - 02133372675

لوکیشن آموزشگاه دانش تاسیسات تهران

--------------------------

شعبه اصفهان

هشت بهشت غربی، انتهای ملک شمالی، نبش کوچه ریخته گران، روبروی قرض الحسنه ابوذر

تلفن: 03132722459

09909516260

09030770446

 لوکیشن آموزشگاه اصفهان

سامانه پیامک

5000203002020

جهت ثبت نام مشخصات خود را به شماره فوق پیامک نمائید.